Tävling

Tävling

Regler

De traditionella reglerna för judo syftar till att undvika skador för deltagarna och säkerställa ett korrekt uppförande. Senare tillägg till de reglerna motiverades av en önskan att göra sporten mer intressant för åskådare. Straff kan ges om någon är inaktiv under matchen eller använder otillåtna tekniker. Matchen stoppas om en deltagare går utanför det avsedda området på mattan. Om domarna behöver diskutera något under matchen, kommer domaren kalla Sono-mama (används i betydelsen "inte röra", bokstavligen "som det är") och båda tävlande måste stanna i det läge de befinner sig i. När de diskuterat klart, säger huvuddomaren Yoshi och matchen fortsätter. Alla beslut kommer från huvuddomaren. Siddomarna kan dock diskutera med huvuddomaren på olika sätt för att meddela att de anser att dennne gjort ett felaktigt domslut.

Poäng

Målet i en judomatch är att vinna matchen med Ippon. Den högsta poänget som ges är för en Ippon, vilket är lika med 10 poäng. Därefter kommer Waza-Ari, 7 poäng. Ippon får man genom att göra ett perfekt kast eller hålla en fasthållning i 20 sekunder. Man kan också göra ett halslås eller ett armlås på motståndaren och därigenom tvinga denne att ge upp, vilket gör att man får Ippon. En Waza-Ari ges för ett kast som inte riktigt har tillräckligt med kraft eller kontroll för att ge en Ippon, eller för en fasthållning i tjugo sekunder. Så kallade "skickliga nedtagningar" är tillåtna (t.ex. flying armbar) men ger inte poäng. Om poängen är identiska när matchtiden är slut, avgörs matchen av Golden Score, den som först tar poäng vinner.

Poäng i judo

Benämning   Poäng

Ippon                         10

Waza-Ari                  7

Poängtavlan

Resultattavlor visar antalet Waza-Ari och Ippon för varje spelare. Ofta visas inte Ippon på resultattavlan, eftersom en Ippon innebär omedelbar matchvinst. Resultattavlor visar normalt också antalet varningar för varje spelare, och ibland antalet läkarbesök för varje. (Endast två läkarbesök är tillåtna för de tävlande under en match.) Elektroniska resultattavlor innefattar vanligen också en klocka för att mäta både matchtiden och fasthållningstiden.

Påföljder

Domaren kan dela ut tre varningar som noteras på resultattavlan. Den tredje varningen leder till att man diskvalificeras, vilket kallas Hansoku-make. Motståndaren vinner då matchen med en Ippon. Man kan också få en Hansoku-make direkt för allvarliga regelbrott. I sådana fall diskvalificeras spelaren som fick Hansoku-make från turneringen.